وضعیت جغرافیایی شهرستان آران و بیدگل

شهرستان آران وبيدگل با مساحت 3/6051 كيلومتر مربع با جمعيتي حدود 90492هزار نفر ، با دو بخش مركزي و كويرات ، چهار شهر آران وبيدگل ، نوش آباد ، ابوزيد آباد و سفيد شهر و سه دهستان و 12 روستا در شمالي ترين نقطه اصفهان واقع شده است .

اين شهرستان از شمال به درياچه نمك و استانهاي سمنان و قم از غرب به شهرستان كاشان از جنوب به نطنز و از شرق به اردستان محدود و از طريق دو جاده اصلي به كاشان و شبكه راههاي اصلي كشور مرتبط مي شود.

آب و هواي اين منطقه گرم و خشك با تابستانهاي گرم و زمستانهاي سرد و خشك بوده و حداكثر دماي هوا در تابستان به 49 درجه سانتيگراد و حداقل برودت در زمستان به 7 درجه سانتيگراد زیرصفر مي رسد . به لحاظ كويري بودن منطقه ، 2000 كيلومتر مربع ( 31% مساحت شهرستان ) را تپه هاي شني فراگرفته كه در اصطلاح محلي به آن " بند ريگ" مي گويند .

آنچه درباره پيشينه آران وبيدگل ميتوان گفت اين است كه پس از ويراني شهر باستاني سيلك ( كه تمدن 7 هزار ساله دارد ) در اثر حوادث و تحولات گوناگون ، آباديهاي كوچك و بزرگي بصورت قلعه و حصار پديد آمد و منطقه وسيعي بنام چهل حصاران شهرت يافت كه آران و بيدگـل يكي از آن چهل گشت و اولين شهرنشينان جهان را در آغوش خويش سكونت داد . آران و بيدگــل امروزكه در شمـالي ترين نقطه استان تمدن ساز اصفهان و در فاصله 5 كيلومتري شهر تاريخي كاشان واقع است و به خاطر واقع شدن در مسير جاده ابريشم همواره محل عبور و مرور كاروانهاي بزرگي بوده است كه از اروپـا عازم مشرق زمين بوده اند

اصل واژه « آران » از « آرين » نام ديگر قوم آريا به معناي جايگاه مقدس ، مكان گرمسير است و واژه « بيدگل » تغيير يافته « بي بي گل » ، « ويگل » و « بي گل » مي باشد . زبان مردم اين شهرستان فارسي رايج اما داراي لهجه هاي متفاوتي است و زبان محلي آران و بيدگل در زمره زبانهاي پهلوي قديم به شمار مي رود .

درباره دين و آييني كه مردم آران و بيدگل تا زمان ظهور مكتب اسلام اطلاع چنداني در دسترس نيست اما قرائني همچون آثار باقي مانده از آتشكده نياسر و . . . در اطراف كاشان مي تواند دليلي بر زرتشتي بودن آيين منطقه باشد اما آنچه مسلم است با طلوع خورشيد اسلام ساكنان اين منطقه از جمله اولين مناطق مركزي بودند كه به اسلام گرويدند و به خاندان رسالت و امامت عشق ورزيده اند . قرار گرفتن آران وبيدگل در ميان شهرهاي مذهبي ري ، قم و كاشان و نيز مهاجرت و اقامت سادات و علويان از حجاز و عراق به اين مراكز و و جود بقاع متبرك و زيارتگاهها در اين شهرستان از نشانه هاي آشكار گرايش به اسلام محمدي ، تشيع علوي و مذهب جعفري بوده است .

ساكنان كوير بطور عام و بويژه اهالي آران وبيدگل مردماني مهربان ، قانع ، مهمان نواز و مقاوم مي باشند . حضور در زيارتگاهها و امامزاده ها ، زيارت اهل قبور و برپايي مجالس و محافل ديني از رسوم پسنديده مردم اين منطقه است . سابقه تشيع و ريشه هاي عميق اعتقادي مردم و ارتباط قوي و استوار آنان با علما و رهبران ديني در حوزه علميه قم ، از مهمترين عوامل زمينه ساز در ايجاد حركتهاي انقلابي بوده است . با آغاز نهضت بزرگ 15 خرداد ، اين منطقه نيز دوره هاي سخت مبارزه و مقاوت را سربلند و افتخارآميز پشت سر گذاشت و از آن پس با جانبازيها و رشادتهاي كم نظير خود نقش مهمي ايفا نموده است به گونه اي كه شمار بالاي شهدا ، مفقودان و ايثارگران شهرستان مويد حماسه آفريني هاي مردم اين سامان است .

وجود شخصيتهاي بزرگ علمي فرهنگي و ادبي آران وبيدگل ، شاخصه مهم ديگري در بازيافت و پيشينه هويت فني _ فرهنگي اين شهرستان است . برپايي حوزه هاي درسي ، تربيت و پرورش انديشه هاي ديني و مراودت و معاشرت عالمان شهرستان با بزرگان عصر خود ، موجب فراهم شدن فضايي معنوي و بستري مناسب براي رشد و شكوفايي انديشه و استعداد طالبان معرفت بوده است .

از بزرگان و معاريف علوم ديني در آران وبيدگل كه آثار و تاليفات بسياري نيز از خود بجا گذاشته اند مي توان به ملا غلامرضا آراني ، ملامحمد جعفر بيدگلي ، ملا محمد علي آراني ، ملا احمد مجتهد بيدگلي ، آيت اله عاملي ، ملا محمد باقر بيدگلي ، ملا علي آراني ، ملا محمود فاضل بيدگلي ، ملا محمد زمان نوش آبادي و ... اشاره نمود . همچنين از سخنوران و نام آوراني همچون نگاهي آراني ، فائض بيدگلي ، صباحي بيدگلي،اديب بيضايي آراني،وصاف بيدگلي ، دائي آراني ، داوري آراني ، بزمي بيدگلي ، سرشار آراني ، واصف بيدگلي ، فلاح آراني و ... مي توان نام برد كه آثار و سروده هاي بسياري از آنان باقي است

وجود آثار و ابنيه هاي تاريخي از جمله كاروانسراي تاريخي مرنجاب در كنار طبيعت بكر و ناشناخته كوير مركزي ايران و درياچه شگفت انگيز و سفيد پوش نمك در آران و بيدگل و قلعه سيزان ، كرشاهي و شاه عباس ابوزيدآباد اين خطه را ميزبان هزاران گردشگر داخلي و خارجي نموده است . اين شهرستان داراي آثار تاريخي و جاذبه هاي گردشگري فراواني است كه از جمله آنها مي توان به : امامزاده محمد هلال ابن علي ( ع) ، امامزاده هاشم ابن علی (ع)، امامزاده هادي (ع) ، امامزاده قاسم (ع) ،امامزاده محمد نوش آباد ، مسجد جامع قاضي ، مسجد نقشينه آب انبارها ، مسجد جامع نوش آباد ، حسينيه ها و بقاع متبركه در اين شهرستان را نام برد .

اگر چه امروز بهره وري از معادن نفت ، گاز ، نمك ، و مواد شيميايي مختلف به عنوان ذخيره سرمايه هاي عظيم زير زميني ، افقي درخشان جهت حضور در عرصه صنعتي كشور را به انتظار نشسته ايم ، اما تلاش براي احيا و بازسازي اين خطه كه بر رونق صنعت توريسم نيز خواهد افزود ، امري اجتناب ناپذير است .

در استعداد و پشتكار علمي و فرهنگي جوانان آران و بيدگل همين بس كه علامه دهخدا در لغت نامه " ضريب بالاي هوشي " را از ويژگي هاي مردم اين منطقه ذكر كرده است . حساسيت لازم به مقوله حياتي آموزش و علم از ديرباز در روحيه ساكنان اين خطه وجود داشته است بطوري كه در يك مقطع تاريخي در آران 8 مكتب خانه و در بيدگل 3 مكتب خانه عهده دار در امر تعليم و آموزش بوده است . آمار قبولي دانش آموزان آران وبيدگل در مسابقات استاني با كسب مقام هاي علمي و آموزشي در سطح كشور از نشانه هاي توجه به اين مهم است .

 

جمعه 10 فروردین ماه 1403
ورود |عضويت
  كاربران حاضر در سایت
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 337
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 337

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2606374
Visitors بازديد هاي امروز: 1064
Visitors بازديد هاي ديروز: 2000

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/01/10 پرتال مدیریت جهاد کشاورزی آران و بیدگل
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا