1397/06/26

اجرای دوره آموزشی-مهارتی کاشت-داشت-برداشت زعفران درپایگاه بسیج خواهران


با هماهنگی اداره آموزش وترویج شهرستان آران وبیدگل ومساعدت مرکزآموزش پردیس کاشان دوره آموزشی - مهارتی کاشت – داشت - برداشت زعفران،مورخ 26/6/1397 درسالن اجتماعات پایگاه بسیج خواهران حضرت معصومه (س) شهرستان آران وبیدگل برگزارگردید ومطالبی ارائه گردید .

زعفران گیاهی نیمه گرمسیری است و در نقاطی که دارای زمستان های ملایم و تابستان گرم و خشک است،به خوبی می روید.در دوره خواب یا استراحت گیاه(تابستان)بارندگی یا آبیاری برای آن مضر است. اراضی آفتاب گیر و بدون درخت که ضمنا در معرض بادهای سرد نیز نباشد برای رشد زعفران مناسب است. از آنجاييکه پياز زعفران مدت نسبتا زيادي (7 - 5 سال) در زمين مي ماند. خاک زمين بايد سبک يا ترکيبي از شن و رس باشد که پياز بتواند در اين مدت علاوه بر تامين مواد غذايي، در مقابل شرايط خاص منطقه ای نيز مقاومت نمايد. بنابراين جهت رشد و نمو مناسب گياه و توليد محصول مرغوب و مطلوب،زمين هاي زهکشي شده بدون درخت با خاک(لومي، ليموني، رسي و شني) و آهک دار که PH آن بين 7-8 باشد مناسب است. زعفران در زمين هائيکه داراي قلوه سنگ يا علف هاي هرز يا مواد آلي پوسيده نشده باشد محصول خوبی تولید نمی کنند. قبل از انجام عملیات کشت بهتر است آزمون خاک انجام داده تا از وضعیت عناصر غذایی زمین اطلاع داشته باشیم اما به طور متوسط 200-60 تن کود دامی پوسیده، 150 کیلوگرم کود پتاس و 200 کیلوگرم کود فسفات در هر هکتار برای کشت زعفران نیاز است. قبل از کشت پیازها میبایست حتما آنها را با قارچ کش و کنه کش ضد عفونی کرده تا از حمله آفات و بیماریها جلوگیری گردد.(قارچ کش سولفات مس 5درصد(رورال تی اس) را به میزان 5/1 در هزار با کنه کش اومایت یا نئورون به میزان یک در هزار مخلوط کرده و پیاز های پوست کنده را به مدت نیم ساعت در محلول گذاشته و سپس خارج نموده و کشت میکنیم.) بهترین روش کشت زعفران ،کشت ردیفی پیازها داخل کرت میباشد.به طور متوسط فاصله پیازها روی ردیف میبایست 10 سانتی متر و بین ردیف ها 30 سانتی متر باشد . بهترین زمان برای خارج کردن پیازها از زمین برای کاشت، از سال چهارم به بعد است. پیازهایی با وزن حداقل 10گرم (اندازه یک گردو متوسط) و دارای حداقل 3 جوانه مناسب است.(گل، برگ و پیاز جدید از روی همین جوانه ها می روید) در مناطقی که همچون شهرستان آران و بیدگل آب و هوای گرم و خشک دارند پیاز ها را در خرداد یا شهریور باید کشت نمود.در این مناطق از کشت پیاز در تیر و مرداد میبایست اجتناب نمود زیرا دمای خاک و هوا بالاست و سبب شیوع کنه در پیاز میگردد. بهترین زمان اولین آبیاری زمانی است که 20- 15 روز پس از اولین آبیاری یک تنش سرمایی چند روزه بروز کند و مجدا هوا گرم کرده و پس از مدتی وارد سرمای زمستانه گردد. اولین آبیاری باید سنگین انجام شود و بعد از گاورو شدن مزرعه آن را سله شکنی کرد و اگر بافت خاک سنگین است و خاک پس از 10-7 روز خشک شد می بایست یک آب سبک نیز داده شود. پس از پایان دوره برداشت گل زعفران، 50 کیلو گرم کود اوره به مزرعه داده و آبیاری دوم را انجام دهید و سپس اقدام به ریشه کنی علفهای هرز نمایید . نکته مهمی که در مصرف کود اوره باید به آن توجه نمود این است که قبل از برداشت گل زعفران نباید از کود اوره استفاده کرد زیرا خاصیت دارویی گل را کاهش میدهد ولی فسفات و پتاس چون دیر جذب هستند با آب اول میتوان به مزرعه داد. آبیاری سوم را در صورت بارندگی کافی باید اسفند ماه انجام داده و با کودهای ریز مغذی زعفران را محلول پاشی نمود.آبیاری چهارم در فروردین ماه صورت میگیرد تا رشد و تکثیر پیازها تکمیل گردد. زمان برداشت زعفران از اواخر مهر تا اوایل آذر به نسبت مکان و اقلیم متفاوت است.هنگام برداشت زعفران صبح زود و قبل از طلوع آفتاب می باشد چون آفتاب سبب پژمردگی گل و کاهش خواص زعفران می گردد. پس از برداشت،کلاله ها با مهارت خاصی از گلها جدا می شوند و بسته به نوع زعفران مورد نظر دسته بندی می گردند،پس از این مرحله عملیات خشک کردن صورت می گیرد. میزان برداشت زعفران می تواند از 5 تا 25 کیلوگرم در هکتارباشد. درپایان جلسه ، آزمونی از فراگیران بعمل آمد.
استفاده از اين خبر بدون ذكر منبع ممنوع است
نظرات شما
افزودن نظر شما
ارسال نظر
بازگشت
پنج شنبه 30 فروردین ماه 1403
ورود |عضويت
  كاربران حاضر در سایت
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 103
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 103

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2641080
Visitors بازديد هاي امروز: 393
Visitors بازديد هاي ديروز: 1505

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/01/30 پرتال مدیریت جهاد کشاورزی آران و بیدگل
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا